top of page
Zoeken
paspoortstempel

Bezienswaardigheden China

Bijgewerkt op: 16 feb. 2021

Omdat dit land zo groot is en er dus zoveel te zien is, snap ik het als je niet weet waar te beginnen. Er zullen bij veel mensen dezelfde bezienswaardigheden / steden te binnen schieten als het over China gaat. Toch zijn er genoeg andere locaties waar niet meteen aan gedacht wordt om deze te bezoeken (ook niet door mij!). Ik neem je mee in mijn hoogtepunten van dit prachtige land.


Beijing

We beginnen met de hoofdstad van China. Je kunt hier meerdere dagen (weken, maanden!) ronddwalen en elke keer weer iets nieuws ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan De Verboden Stad, Tian'an Men, de Tempel van de Hemel en de vele eettentjes.

Een uitgebreidere uitleg kun je lezen in mijn aparte blog over Bejing.


De Chinese Muur

Natúúrlijk staat deze in de lijst: Één van de 7 Nieuwe Wereldwonderen! Vanuit Beijing is dit goed te bezoeken. Er zijn natuurlijk verschillende plekken van de Muur te betreden (aangezien de muur ruim 21.000 km lang is), maar wel is het zo dat verschillende plekken zó toeristisch zijn en je dus als een sardientje in een blik meegesleurd wordt tussen de andere toeristische groepen.

Gelukkig was ik op een veel rustigere plek, genaamd Jinshanling. Je moet er wel wat langer voor reizen, maar ik kan je vertellen dat het écht de moeite waard is! Ik heb daar een behoorlijke poos rondgelopen en ik denk dat ik maar twintig andere toeristen ben tegengekomen. Nou, dan kun je dus echt in alle rust genieten!


Suzhou

Een stuk zuidelijker ligt de plaats Suzhou. Dit ligt vlakbij Shanghai, zo'n 50 kilometer. Na Beijing leek dit wel een dorp, hoewel deze stad ook maar liefst 6 miljoen inwoners telt!

De grachten, bruggen en aan het water gebouwde huizen zijn kenmerkend voor deze stad. Dit was om de lage waterstand in het gebied tegen te gaan. De aanleg van Het Grote Kanaal, 's werelds langste kunstmatige waterweg waar 1000 jaar aan is gewerkt, heeft ervoor gezorgd dat de stad zijde kon exporteren, wat het belangrijkste handelsproduct is. Een bezoekje aan een zijdemuseum is hier dan ook wel op zijn plaats!

Verder is de Tuin van de Nederige Administrateur (Zhuozheng Yuan) erg de moeite waard. Dit is de grootste tuin van Suzhou. Na dit bezoek kon ik me voorstellen dat de locals dit ook de mooiste tuin van de stad vinden. Het is prachtig aangelegd met bamboetuinen, overdekte wandelgangen, lotusvijvers en kleurrijke bloemen. Ook staan er verschillende gebouwen, waaronder een aantal pagodes. Wanneer je een van die pagodes beklimt, heb je een mooi uitzicht op de tuin van wel 5 hectare.


Shanghai

Een andere stad die je niet mag vergeten is natuurlijk Shanghai. Dit is niet alleen de grootste stad van China, maar zelfs van de hele wereld! Hier heb je ook echt wel meerdere dagen voor nodig. Het is echt tof om te zien hoe deze stad in elkaar zit. Je kunt hier meer over lezen in mijn aparte blog over Shanghai.


Zhangjiajie National Park

China bezit erg gave steden, maar je kunt hier ook naar toe voor een stuk prachtige natuur! Het Zhangjiajie National Park is het eerste nationale park van China en staat bekend om zijn kalkstenen pieken die als enorme zuilen omhoog steken. Ook zou je het kunnen kennen van de film Avatar. Hier zijn namelijk de opnames gemaakt.

Zoals je ziet is het echt een magische plek. Je kunt in het park overnachten, dus dit raad ik je echt aan! Je kunt je hier zeker een aantal dagen vermaken.

Bij de ingang van het park is het onwijs druk. Laat je hierdoor niet afschrikken, dit zijn veel dagjesmensen. Zodra je wat verder loopt, ervaar je al snel de rust in het park.

Echter zul je wel plekken hebben die bereikbaar zijn met busjes, waardoor er een vloedgolf aan toeristen is en je letterlijk kunt aanschuiven. Dit geldt bijvoorbeeld voor de 'natuurlijke' brug. Prachtig om te zien, als je door de mensenmassa heen kunt kijken! Veel toeristen hangen hier een rood lintje of slotje op, wat (als je ervan houdt) een tof effect geeft, want je ziet het al van ver. Eenmaal verder op je wandelroute zul je al snel weer van alle dagjesmensen niets meer merken.


Andere hoogtepunten van dit park zijn Heaven's Door en The Stairway To Heaven. Hier heb je een trap van 999 treden, waarbij je op het hoogste punt een prachtig vergezicht hebt op de stad Zhangjiajie. Je kunt er via busjes (via de weg met 99 haarspeldbochten) of een kabelbaan komen. De kabelbaan brengt je binnen 7 kilometer op 1500 meter hoogte. Je kunt gelijk vanuit de kabelbaan genieten van je uitzicht. Wel zul je vroeg moeten zijn (hoewel je nooit vroeger kunt zijn dan de Chinezen heb ik mogen ervaren), want er staat een enorme rij! Ik moet wel zeggen: De rij waar ik 5,5 uur in heb gestaan was de moeite waard!

Eenmaal boven heb je een prachtige wandelroute, inclusief klifpaden en glazen brug, op diezelfde 1500 meter. Fantastisch om op deze hoogte te lopen en het is hilarisch om te zien hoe overdreven bang sommige toeristen zijn op deze glazen brug. Extra entertainment dus!


Guilin

Op naar het zuiden van China! Deze stad ligt midden in het Karstgebergte. Gaaf is om een slaapplek te hebben met dakterras, zodat je de karstheuvels rondom de stad goed kunt zien. Guilin is een toeristische stad, dat is duidelijk te merken als je er doorheen loopt. Straten zijn mooi aangelegd, parken zien er verzorgd uit en er hangt een gezellige sfeer. Een bezoekje aan het Bayan meer is overdag, maar zeker ook 's avonds, de moeite waard. Hierin staan de zon- en maanpagodes. Deze pagodes zijn onder water met elkaar verbonden. 's Avonds worden deze pagodes mooi verlicht, net als de rest van het park eromheen. Na dit rondje kun je genieten van al het lekkere eten wat ze bij de Snack Street hebben. Het lijkt een soort permanente foodtruckfestival, waar je op de terrassen op een centraal punt kunt eten.


Mocht je genoeg tijd hebben, dan is het marktstadje Daxu uit de Songtijd een leuk uitstapje. Dit stadje kun je gemakkelijk in een dagdeel bezoeken, dus goed te combineren met een wandeling door Guilin zelf.

Wanneer je hier bent, voelt het echt alsof de tijd heeft stilgestaan. Niets is gemoderniseerd, van huizen tot de straataanleg. Ik moet ook zeggen dat het er vrij rustig was, wat ook wel even lekker was.


Vanuit Guilin kun je ook de idyllische rijstvelden bij Tiantou Village bezoeken. Het is even rijden, maar dit vergeet je meteen als je er bent. Een heuvelachtig landschap met overal plukjes dorp, allemaal op een andere hoogte. Loop helemaal naar boven en je hebt een waanzinnig uitzicht op de terrassen. Ik had al rijstterrassen gezien tijdens een andere reis, maar ze blijven toch indruk maken. Dus, mocht je twijfelen: Als je tijd hebt gewoon doen!


Yangshuo

Deze stad ligt zo'n 70 kilometer ten zuiden van Guilin. Om van Guilin naar Yangshuo te gaan, heb je verschillende opties. De tofste ervaring is per boot! Dit is namelijk een tocht over de Li, een rivier die zich een weg baant tussen de prachtige heuvels van het karstgebergte. Voor een klein prijsje wordt je meegenomen op een gemotoriseerd bootje, waardoor jij kunt genieten van het uitzicht.


De stad zelf is vrij toeristisch, vanwege de populaire boottocht waarbij Yangshuo het eindpunt is. Toch zie je de oorsprong (marktstadje op het platteland) van het stadje terug.

Overal zie je mensen bedrijvig bezig met hun product, van het slachten van kippen of andere dieren, markthallen vol groente tot winkeltjes vol met spullen waardoor je eigenlijk niet meer weet wat er te koop is. Zelfs de kapper is, tussen de marktkraampjes met eten, gewoon bezig met het knippen van zijn klanten. Prachtig om te zien!


Yangshuo is ook interessant vanwege de omgeving. Je zit natuurlijk midden in het karstgebergte, waardoor een fiets- of scootertocht een echte aanrader is! Je zit zo op het platteland vol met rijstvelden, met de heuvels op de achtergrond. Schuif voor een lunch aan bij een local, zij maken hier heerlijke gerechten!



















Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page