top of page
Zoeken
paspoortstempel

Bezienswaardigheden Sulawesi

Het eerste eiland van Indonesië dat ik heb bereisd, omdat ik hier mijn afstudeerstage heb mogen doen. Ik kende dit land totaal nog niet, dus ik had nog geen vergelijkingsmateriaal. Ondertussen heb ik dat wel en toch blijft Sulawesi een bijzonder stukje Indonesië. Niet alleen vanwege mijn eerste ervaring, maar ook omdat dit eiland ontzettend divers is. Hieronder zie je mijn hoogtepunten.


Manado en omgeving

We beginnen in het noorden van Sulawesi. Je landt op Manado, de hoofdstad van Noord-Sulawesi. Manado zelf is niet de meest bijzondere stad van Sulawesi, maar je ziet hier al wel genoeg van de verschillende culturen op dit eiland. Daarbij is het een goede uitvalsbasis voor bijvoorbeeld Tomohon. Dit ligt zo'n 25 kilometer ten zuiden van Manado. Deze plaats staat vooral bekend om zijn specialiteitenmarkt. Waarschuwing: Als je geen sterke maag hebt, zou ik deze plek misschien toch overslaan. Het is totaal niet de markt die je gewend bent zoals in Nederland, vooral qua hygiene. Hier liggen de stukken vlees en vis in de felle zon om verkocht te worden, hanengevechten worden gedaan en de hondjes zitten piepend klaar om geslacht en geroosterd te worden. Niet echt prettig dus, maar op de een of andere manier erg boeiend (vond ik). Dit ook omdat er een afdeling bijzondere dieren was, zoals de verkoop van slang, vleermuis en rat.

Hierna kun je naar Danau Linow, een zwavelmeer dat steeds van kleur verandert naarmate de dag vordert. Aan de rand van dit meer kun je bij een eettentje een prima lunch krijgen. Het ligt wat hoger, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op het meer.

Een ander meer dat ook de moeite waard is, is het Tondano meer. Dit meer ligt zo'n 600 meter boven het zeeniveau en heeft een grootte van 50 vierkante kilometer! Aan de rand liggen veel huisjes in en aan het water met ieder zijn eigen vissysteem. Erg indrukwekkend om te zien!


Tangkoko Jungle

Een ander hoogtepunt van dit eiland is Tangkoko National Park. Je moet er even voor rijden vanuit Manado, want het ligt helemaal in het Noord-Oostelijke puntje van Sulawesi. Ik ben hier toen 2 nachten gebleven, wat het minimum zou moeten zijn van je verblijf. Niet alleen vanwege de behoorlijke autorit die je er voor over moet hebben, maar vooral vanwege de prachtige natuur waar je kunt wandelen, kanoën en genieten van de rust.

Er zijn wandeltours te doen in deze jungle, waarbij een gids verplicht is en zijn een lange broek, goede schoenen en anti-muggenspray tips die ik je wil meegeven. Er zitten namelijk onwijs veel muggen in deze jungle. Als je die hebt, ben je klaar voor een ervaring die je niet snel zult vergeten. Dit omdat er verschillende zeldzame dieren leven. Een grote kans heb je om de zwarte makaak tegen te komen. Verder zijn er onder andere tarantula's, beerkoeskoezen, neushoornvogels en ijsvogels. Wat een echt gelukje was, is het zien van een hele familie Tarsirs! Deze worden ook wel de spookdiertjes genoemd. Ze zijn vrij lastig te vinden, dus dat is het voordeel van de verplichte gids: Hij weet ze te vinden!


Bunaken

Dan nu mijn favoriet van Noord-Sulawesi: Bunaken! Dit is een klein eiland ten noorden van Manado en een van de beste snorkel- en duikspots van Indonesië. Dit komt mede doordat deze plek nog minder bekend is en minder populair dan bijvoorbeeld Bali. Hierdoor is het koraal nog in uitstekende staat en het water erg helder. Voor mij was het mijn eerste snorkelervaring, dus lag de lat gelijk hoog voor eventuele andere bestemmingen.

Op dit eiland heb je prachtige accommodaties waar je ook hier van de rust kunt genieten. Er is verder niet heel veel te doen op het land dan het bezoeken van de dorpjes, maar dat vond ik juist erg fijn. Even uit de drukte van de stad en een goed excuus om (bijna) niets te doen.

Naast snorkelen en duiken kun je ook een dolfijnentour doen. Je wordt voor een halve dag meegenomen op een boot voor maximaal 10 personen en nemen je mee naar verschillende plekken om de dolfijnen te spotten. Het is ontzettend gaaf om zoveel dolfijnen bij elkaar te zien! Daarna kun je zelf even het water in, wat een heerlijke afsluiter is van de dag!


Makassar

Op naar het zuiden van het eiland. Ik ben toen van Manado naar Makassar gevlogen, maar je kunt ook vanuit andere eilanden naar Makassar vliegen. Dit stadje is leuk om even te verblijven, want het heeft een VOC-verleden dat nog zichtbaar is. Er is behoorlijk wat bedrijvigheid in de haven en bijvoorbeeld Fort Rotterdam, waar je veel over de geschiedenis van deze stad te weten kunt komen, is te bezoeken.

Verder kun je in de omgeving van Makassar naar een waterval en een vlindertuin. Hier komen veel locals die een dagje uit hebben met familie om de verkoeling op te zoeken.

Vanuit Makassar kun je naar Tana Toraja gaan, naar mijn mening dé bestemming van Zuid-Sulawesi. Dit kan per taxi of bus. Wij hebben toen voor de taxi gekozen, omdat het zo'n 9 uur rijden is. Een overnachting tussendoor is dus wel aan te raden, anders rijdt de chauffeur gewoon half slapend door!


Tempe meer

Een fantastische tussenstop die je niet mag missen (en gelijk een plek kan zijn voor een overnachting) is Danau Tempe. Dit is een meer met een oppervlakte van 350 vierkante kilometer! Dit is nog niet alles: op dit meer zijn nog bewoonde drijvende dorpjes gebouwd. Het is dus echt de moeite waard om een rondvaart op een houten long tail boat te doen. De gids neemt je mee naar de huisjes, waarbij je in een van die huisjes gebakken banaan geserveerd krijgt. Het is bizar te zien hoe anders het leven hier geleid wordt. Kinderen worden 's morgens vroeg opgehaald met de watertaxi om naar school te gaan. Mensen leven hier van de visvangst en hun oogst in het water. De huisjes zijn minimaal ingericht; geen meubels, een klein keukentje en een matras om op te slapen. Om naar de buren te gaan heb je vaak een boot nodig, als er geen steiger gebouwd is. Verder bestaat het leven hier uit pure rust.


Tana Toraja

Torajaland, het land van de goddelijke koningen van Sulawesi. Buiten dat de heuvelachtige omgeving echt prachtig is met alle rijstterrassen en je hier kunt blijven toeren op je scooter om de mooie vergezichten te bewonderen, is dit dé plek om meer te weten te komen over de dodencultuur van het eiland. Hoewel het stadje Tante Pao zelf niet heel veel voorstelt, is dit de uitvalsbasis om het gebied beter te verkennen.

Een van de hoogtepunten is het bezoeken van een authentiek dorp. Deze dorpen hebben prachtige huizen met daken in de vorm van een boot. Dit omdat de mensen uit Sulawesi oorspronkelijk van de Filipijnen kwamen. De huizen staan netjes in een rij en elk huis is uniek. Dit om de voorvaderen te eren. Tegenover deze huizen staan, ook zo netjes in een rij, kleinere bouwwerken. Dit zijn de opslagplaatsen voor bijvoorbeeld rijst en graan.

Alle huizen zijn prachtig versierd met houtsnijwerk en schilderingen. Echt een plaatje!

Plekken om de dodencultuur te bewonderen zijn er genoeg. Dit is allemaal gemakkelijk vanuit Rante Pao te bereizen met een scooter. Aan te raden is om een gids mee te nemen. De locals kunnen erg veel over hun cultuur vertellen en zijn hier heel trots op.

De meest bekende plekken zijn de uit rots gehakte graven de 'babyboom'. In de inkepingen van de rots staan poppen. Dit zijn de overledenen die op die plek zijn begraven. De babyboom heeft ook inkepingen. Hier worden baby's begraven om ze zo met het leven mee te laten groeien.











Zoals je hebt kunnen lezen is Sulawesi een erg veelzijdig eiland dat zeker niet vergeten mag worden als je Indonesië bezoekt! Het heeft mij een heel ander stukje van het land laten zien, wat echt niet te vergelijken is met de zuidelijke, toeristische eilanden. Pak je kans om ook dit inspirerende, prachtige stuk van Indonesië te leren kennen!

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page