top of page
Zoeken
paspoortstempel

Bezienswaardigheden Maleisië

Een land in Zuid-Oost Azië met Westerse invloeden. Het is gemakkelijk te bereizen en biedt voor ieder soort reiziger genoeg! Daarbij is Borneo een stuk van Maleisië dat soms vergeten wordt, maar ook de moeite waard is. Hierover in een andere blog meer!


Dit land stond zelf eigenlijk niet zo heel hoog op mijn Azië-lijstje. Toen ik een aantal maanden voor mijn wereldreis naar Azië zou gaan is Maleisië er tóch op gekomen en ik heb er totaal geen spijt van! Hieronder lees je waarom.


Kuala Lumpur

We beginnen natuurlijk met de hoofdstad, dat zo'n 1,8 miljoen inwoners telt. Het is een typisch Aziatische stad met een grote diversiteit aan culturen, maar het heeft een voelbaar modern tintje. Dit omdat het centrum vooral kantoorgebouwen kent met internationale bedrijven en de vele winkelcentra. Ook heeft het een Chinese buurt en is het heel tof om de oudere wijken te bezichtigen. Een echte aanrader om een goed beeld van Kuala Lumpur in één ochtend te krijgen, is om een tour te boeken bij MikeBikes! Dit is een Nederlands bedrijfje dat fietstours aanbiedt. De eigenaar of een local neemt je mee naar de tofste plekken van de stad en geeft hierbij genoeg informatie. Je ziet onder andere de Centrale Markt, de KL Tower, de Hindoeïstische tempel Sri Mahamariamman, Medeka Square, Kampung Bahru, de Chinese tempel Sze Ya en Petaling Street Bazar, met als eindpunt natuurlijk Petronas Twin Towers.

Mijn verblijf was overigens echt een aanrader! Via AirBnb bij Regalia Suites geboekt. Voor €35,- per nacht heb je een appartement, waarbij je gebruik kan maken van de Infinty pool op het dak (met prachtig uitzicht over de stad!). Heerlijk om in de middag de verkoeling op te zoeken na een ochtend slenteren door de stad.


Batu Caves

Deze Hindoeïstische trekpleister aan de rand van Kuala Lumpur is gemakkelijk te bezoeken. Binnen 15 minuten met de metro sta je voor de ingang. Omdat het gratis toegankelijk is, kun je wel drukte verwachten. Desondanks is het tof om hier een bezoekje aan te brengen!

De in regenboog gekleurde trappen en het enorme standbeeld van Lord Murugan zijn erg indrukwekkend. Wanneer je de trap oploopt, kom je wat aapjes tegen die maar al te graag wat voedsel (of bijvoorbeeld zonnebrillen) willen krijgen/pakken. Veel mensen vinden dit leuk om te zien. Je moet er maar van houden, denk ik dan ;). Veel locals komen hier naartoe om te bidden, maar ook om hun kinderen waarbij het geboortehaar is weggeschoren en het hoofd is ingebalsemd te eren.

Eenmaal binnen zie je de Hindoeïstische tempel in de grot. Het licht dat door de grot naar binnen schijnt, maakt de plek bijna sprookjesachtig. Je waant je even in een totaal andere wereld dan de drukke binnenstad. Overigens is dit prima in een dagdeel te doen, dus je kunt dit goed combineren met een rondje door de stad of (wat voor mij gold) een middag relaxen aan het zwembad.


Melaka

Een ander uitstapje wat je vanuit Kuala Lumpur zou kunnen doen, is het bezoeken van het stadje Melaka. Tof om een dagje aan te besteden, al moet ik zeggen dat veel straten redelijk kitsch waren. Chinese fietsen vol versiering van bijvoorbeeld Hello Kitty reden er rond voor de toeristen die er gretig gebruik van maakten. Niet helemaal mijn ding.

Wel is het tof kom die Nederlandse geschiedenis hier terug te vinden. Je hebt hier de wijk 'Dutch Square' waar je de Christelijke kerken, een klokgebouw, het Stadhuys en een molen op de rotonde te vinden zijn. In het Stadhuys is een museum waarbij je veel informatie kunt vinden over de historie, waaronder het Nederlandse gedeelte.


Cameron Highlands

Op naar natuur! Daar was ik wel aan toe na meerdere dagen door Kuala Lumpur en Melaka te hebben gelopen. Dit ligt zo'n 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad en is gemakkelijk te bereizen per bus.

Cameron Highlands staat bekend om zijn theeplantages, waar de Engelsen vooral verbleven voor de verkoeling. Je hebt er prachtige wandelroutes door deze plantages, maar ook door de Mossy Forests. Ik heb er een gedaan waarbij ik een combinatie had. Uiteindelijk kom je uit op een van de theeplantages, waar je natuurlijk niet weg kunt gaan zonder een kopje thee met scone hebt genuttigd.


Georgetown

Verder in het noorden, zo'n 250 kilometer van Cameron Highlands af, ligt Georgetown op het eilandje Penang. Dit vond ik zelf het leukste stadje van Maleisië. Het is bruisend en toeristisch, maar tegelijkertijd ook heel gemoedelijk. Het barst van de gezellige straatjes met toffe koffietentjes, streetfood en streetart. Voor dat laatste kun je een tour vanuit je accommodatie boeken, maar je kunt 'm ook makkelijk zelf lopen! Veel accommodaties hebben een kaart waarop alle (meer dan 50!) streefart afgebeeld staat. Je kunt er dus zeker een dag mee vertoeven.

Ook kun je naar de top van Penang Hill. Dit kan op twee manieren: een hike van ongeveer 3 uur of per kabelbaan. Een retourtje kost zo'n €6,50, als je voor gemak wil gaan. Een aanrader is om aan het einde van de middag te gaan. Hier kun je wat rondwandelen en een prachtige zonsondergang meepakken!


Ten slotte kun je naar Guyana National Park. Je rijdt er in zo'n 45 minuten heen, waar je aan het begin van het park kunt kiezen welke route je loopt. Ik heb de route gelopen waarbij je op het strand uitkomt. Onderweg kom je verschillende dieren tegen, zoals kleine slangen, kikkers en salamanders. Ook kun je via een zijpaadje naar een brede waterval gaan, waar je even de nodige verkoeling kunt zoeken. Heerlijk! Eenmaal op het strand kom je een schildpaddenreservaat tegen en kun je even lunchen en relaxen. Daarna word je meegenomen met een bootje naar het begin van het park.


Perhentian Islands

Vanuit Georgetown ben ik naar het oosten gegaan van Maleisië. Het was zo'n 350 kilometer naar Kota Bahru waar ik een overnachting heb gepakt, zodat ik de volgende ochtend vroeg naar Kuala Besut kon. Hier is de haven waar je opstapt om naar Perhentian Islands te gaan. Deze eilandengroep bestaat uit 2 eilanden; Perhentian Kecil (klein) en Perhentian Besar (groot). Ik heb toen voor Perhentian Kecil gekozen, omdat dit werd bestempeld als het 'backpackerseiland'. Dat klopte! Het eiland zit vol met gezellige hostels, eettentjes en (waar ik vooral voor gekomen was) duikscholen! Verder is het een waar paradijs. Witte stranden, blauwe zee, palmbomen. Wat wil je nog meer?! Je kunt hier in de relaxstand gaan, maar ook je PADI behalen of met snorkeltours meegaan.

Dit was voor mij een droom die uitkwam. Het was zo'n mooie plek met helder, rustig water, veel mooi koraal en verschillende vissen. Heerlijk om hier je duikbrevet te mogen halen. Als je voor je PADI gaat, is het aan te raden hier minstens een midweek te verblijven. Eigenlijk is dat laatste onnodige informatie, want stiekem wil je hier gewoon niet meer weg! ;)




38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page