top of page
Zoeken
paspoortstempel

Bezienswaardigheden Maleisisch Borneo

Wat je zeker niet mag vergeten als je door Maleisië reist, is het prachtige eiland Borneo. Dit is het derde grootste eiland ter wereld en wordt gedeeld door Maleisië, Indonesië en het oliestaatje Brunei. Zelf heb ik hier ruim een week rondgereisd en heb verschillende prachtige plekken mogen zien. Deze staan hieronder beschreven.


Kuching

Wanneer je vanuit het vaste land van Maleisië vliegt, zul je ongetwijfeld op Kuching vliegen. Dit is de hoofdstad van de deelstaat Sarawak met ruim 600.000 inwoners. Deze stad voelt wat Chinees aan (vergelijkbaar met Georgetown), vanwege het grote aantal inwoners dat Chinees-Maleisisch is. Zelf vond ik het erg prettig om rond te lopen door de sfeervolle wijken en vele gezellige eettentjes. Ook hier zie je hier en daar toffe streefart, net als in Georgetown.

Er zijn genoeg dingen om te ondernemen zoals de vele markten, tempels, moskeeën en het planetarium. Echter, zelf vond ik de omgeving van Kuching interessanter. Kuching is namelijk de perfecte uitvalsbasis voor de verschillende nationale parken in Sarawak.


Nationale parken

Voor wie van natuur houdt, is dit dé ultieme plek! Er is genoeg keuze voor avonturen in het wild of nationale parken. Zelf heb ik gekozen om in drie dagen drie nationale parken te bezoeken.

Ten eerste Semenggoh National Park. Hier is een rehabilitatiecentrum voor de Orang-oetans. Zoals bekend gaat het niet goed met deze apensoort. Door de houtkap, klimaatverandering en toerisme zijn er nog maar weinig Orang-oetans over. Daarom was het helaas noodzakelijk dit centrum te realiseren. Er zijn ook strikte regels en bezoekuren om de apen te zien, zodat de apen zo veel mogelijk rust in hun leefgebied te hebben. Ik moet zeggen dat toen ik dat hoorde, ik wel even tegenstrijdige gevoelens had met het bezoeken ervan. Het voelde niet goed een van de vele toeristen te zijn die 'ongevraagd' in het leefgebied komt, terwijl het al niet goed gaat met de Orang-oetan. Aan de andere kant heeft me dit wel aan het denken gezet om beter voor onze wereld te zorgen, wat ik ook kan doen. Daarbij heb ik gezien hoe goed voor deze apen wordt gezorgd, wat echt tof was om te zien! Overigens kost je dit een dagdeel, omdat je hier niet langer mag zijn.

Het tweede park dat ik heb bezocht, was Kubah National Park. Er zijn verschillende routes uit te kiezen, allemaal op een ander niveau. Keuze genoeg! De routes nemen je mee het dichtbegroeide oerwoud in, waarbij je verschillende diersoorten tegen kan komen, zoals kikkers, vlinders, vogels en hagedissen. Ook geniet je van de vele plantensoorten en exotische bloemen. Daarbij kom je op meerdere routes een waterval tegen waar je even heerlijke verkoeling kunt pakken!


Bako National Park is het laatste park dat ik heb bezocht in de omgeving van Kuching. Dit was toch wel mijn favoriet! Dit omdat je hier alle typen vegetatie van Borneo in zeven verschillende ecosystemen hebt en je hier verschillende soorten apen kunt bewonderen zoals Makaken en de uitstervende Neusaap, maar ook baardzwijnen, heremietkreeften, dwergherten en zelfs vliegende katten!



Je kunt een tour boeken waarbij je met een grote groep door het park wandelt, maar veel leuker is als je op eigen houtje gaat. Ook dit kan met een gids, die je mee kan nemen naar de verschillende dieren. Zo heb je, omdat je met een klein groepje bent, meer kans om de dieren te spotten. Ook hier kun je verschillende routes lopen, maar als je een gids, hoef je zelfs daar niet over na te denken.

Je kunt hier overnachten, maar regel dit op tijd! Ik had helaas pech, omdat ik vrij laat was met plannen waardoor er geen plek meer over was.



Gunung National Park

Met de bus kun je van Kuching naar Miri, waar je het vliegtuig pakt dieper Borneo in. Je komt dan uit op Gunung National Park. Deze stond hoog op mijn lijstje, vanwege de prachtige jungle waar je dan middenin zit en dat het op de UNESCO wereldlijst staat zegt toch wel wat! Om het nationaal park heen staan verschillende huisjes en heel af en toe een klein winkeltje, dus het ziet er vrij verlaten uit. Ook is er een resort, maar daar betaal je dan ook echt de hoofdprijs voor! Ik heb zelf een bed in slaapzaal geboekt bij een onwijs lieve familie aan de rand van het park. Spotgoedkoop, in vergelijking met de huisjes in het park of het resort. Het was nog geen 10 minuten naar de ingang van het park, dus dat was ideaal.


Ik moet wel zeggen dat de planning voor dit park vrij lastig was. Ik zou hier 5 dagen zijn, maar er is zóveel te doen! Het is heerlijk om gewoon door het park te lopen, maar je kunt ook naar verschillende grotten, waaronder de Deer Cave waar verschillende dieren zitten verstopt (waaronder 3 tot 4 miljoen vleermuizen). Ook kun je de Canopy Walk doen. Dit is een route via loopbruggen, een tiental meter boven de grond.

Waar ik eigenlijk voor kwam, was de Pinnacle Trail: Een zware tocht van 3 dagen die je meeneemt naar een uitzichtpunt op de kalkstenen rotsformaties. De eerste dag word je met een bootje meegenomen naar een van de inheemse dorpjes waarbij je informatie krijgt over het ontstaan en bestaan van het leven op Borneo. Daarna doe je een rondwandeling door een van de grotten en in de middag loop je zo'n 9 kilometer door het regenwoud. Een mooie tocht met heel veel (!) bloedzuigers! Uiteindelijk kom je aan op Camp 5, waar je gaat overnachten. Je moet qua comfort niet veel verwachten: Het is een redelijk open gebouw waar je op een dun matje slaapt en je zelf meegebrachte eten kookt. De omgeving was natuurlijk wel prachtig!

De volgende dag sta je vroeg op, want de groep moet voor 6.30 vertrokken zijn. Die avond ervoor krijg je een briefing en wordt bepaald of het verantwoord is om te gaan. Als het namelijk te hard geregend heeft, is het te glad en dus gevaarlijk.

De beklimming vond ik persoonlijk erg zwaar. Het is constant klimmen naar een hoogte van 2400 meter, waarbij je echt moest opletten waar je je voeten neerzette. Het was alsnog erg glad, ondanks groen licht de avond ervoor en goed schoeisel. Uiteindelijk kom je aan op de top en is het uitzicht daadwerkelijk prachtig! Het is ongelooflijk hoe de natuur dit heeft gevormd, het lijkt onwerkelijk! Hier eet je je lunch en maak je de nodige foto's en dan is het tijd om te dalen. Ook dit was geen gemakkelijke opgave.

In de middag kun je bij het water relaxen, wat zeker nodig is. Op de laatste dag loop je namelijk dezelfde weg terug richting de boten, om teruggebracht worden naar de ingang van het Nationaal Park.


Mijn ervaring was dubbel, omdat ik een verwonding opliep tijdens de terugweg, waarbij ik later ook dacht of dit daadwerkelijk verantwoord was. Ik ben blij dat ik het heb gedaan, maar ik weet niet of ik zoiets nog een keer zou doen.


Brunei

Na de avonturen in de jungle ben ik doorgereisd naar Brunei. Niet per se omdat ik dit een interessant land vind, maar puur voor het terugvliegen naar Kuala Lumpur en toch nog wat anders mee te pakken. Ik heb hier twee nachten gehad, zodat ik een volledige dag had om er rond te lopen, wat voldoende was. Er heerst echt een andere sfeer dan in Maleisië. Je ziet aan de stad en de mensen dat het een rijk land is. Dit merk je ook aan de prijzen! Die zijn toch wel wat anders dan in Maleisië.... Wel heb ik genoten van de prachtige moskeeën. Het leek af en toe of je in een film was beland, zulke mooie beelden waren het.

Al met al: Tof om gezien te hebben, maar staat niet als hoogste op mijn lijstje van de landen die ik heb gezien. Wel was het een mooie tegenhanger van de natuur op Borneo. Mooie afsluiter dus!


16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page