top of page
Zoeken
paspoortstempel

Bezienswaardigheden Flores

Bijgewerkt op: 28 feb. 2021

Dit eiland is misschien wat minder bekend dan Sumatra, Java of Bali, maar het heeft ontzettend veel te bieden! Toen ik voor de tweede keer in Indonesië mocht zijn (2019) had ik dit eiland hoog op het lijstje staan. Hieronder zie je waarom, waarbij ik hoop dat dit je inspireert Flores ook snel te gaan bezoeken!


Labuan Bajo

Dit vissersdorpje ligt ten westen van Flores. Hier zul je hoogstwaarschijnlijk landen als je naar dit eiland vliegt. Het is een compact dorpje waar je eigenlijk niet erg lang hoeft te blijven. Wel kun je hier heerlijke verse vis eten op de vismarkt en genieten van een prachtige zonsondergang. Ook is het dé uitvalsbasis voor het Komodo National Park. Het dorpje zit daardoor vol met touroperators en duikscholen.


Komodo National Park Tour

Dit park staat bekend om zijn prachtige natuur en komodovaranen. Er zijn daarom ook

ontzettend veel operators die dagtours of meerdaagse tours aanbieden. Ik heb zelf gekozen voor een dagtour, omdat ik een redelijk strakke planning had. Ook de dagtour is onwijs genieten en je ziet voor je gevoel alles wat Komodo National Park te bieden heeft.

's Morgens vroeg word je verwacht bij de haven om met een groep van ongeveer twintig personen de boot op te gaan. In de meeste gevallen word je zelfs opgehaald bij je verblijf.

Na zo'n drie uur varen kom je aan bij de eerste stop: Padar Island. Dit eiland ligt tussen Komodo en Rinca. Hier leefden vroeger ook Komodovaranen, maar deze zijn hier helaas uitgestorven. Toch is dit zeker de moeite waard, vooral na de beklimming naar een van de toppen van het eiland. Je hebt een adembenemend uitzicht over dit bizar gevormde eiland. De kleur van het strand steekt goed af tegen de kleuren van het eiland en het water, dus dat is echt een plaatje. Na deze beklimming (dat stiekem best zwaar was), kun je nog even afkoelen in het water.

De volgende halte is Pink Beach. Je kent ze wel, de foto's met de bijna ongeloofwaardige roze kleur. Ik zal eerlijk zeggen: Het is niet helemaal de kleur die je op bepaalde foto's ziet, maar het is indrukwekkend om te zien. Het is namelijk gewoon wit zand, maar door de overblijfselen van koraal krijgt het toch de roze kleur. Hier heb ik niet stilgezeten, omdat we hier mochten snorkelen. Het water zit namelijk vol met prachtige vissen en koraal. Het water zelf is heerlijk rustig en warm, dus het is ontspannen en verkoelend tegelijk!

Na wederom een stuk varen en een voortreffelijk verzorgde lunch op de boot is het tijd voor het gedeelte waar dit park écht bekend om staat: De Komodo-varaan!

Meteen bij aankomst zie je ze al in de verte liggen. Na duidelijke instructies van de gids (want je wil niet dat die bakbeesten je aanvallen, omdat een beet fataal kan zijn vanwege de miljoenen bacteriën!) loop je een ronde over het eiland. Het is echt heel gaaf om deze dieren van dichtbij te bekijken, waardoor je kenmerken van dinosauriërs ontdekt.

Als toetje van deze nu al prachtige tour blijft de boot ineens midden op het water liggen. Je bent aangekomen op Karang Makassar Rif, een plek waar je mag snorkelen tussen de gigantische mantaroggen! Deze dieren zijn zo'n 2 tot 3 meter breed, wat je van een afstandje eigenlijk niet goed kunt inschatten, omdat je in het water hangt. Wanneer je de vissen eronder en eromheen ziet zwemmen, kun je het wat beter inschatten.

Een fantastische plek om te snorkelen, omdat je gegarandeerd een hele groep mantaroggen bij elkaar ziet.


Duiken Komodo National Park

Als je dan toch in Labuan Bajo bent en een tour hebt gedaan door Komodo National Park, kan een duiktour natuurlijk niet achterblijven! Je wordt hier overspoeld met het aanbod ervan. Niet gek ook, want deze plek staat bekend als één van de beste duikspots ter wereld! Denk er wel aan dat je hier je PADI voor moet hebben behaald.

Uiterlijk de avond ervoor regel je het materiaal en de invulling van de dag. Er is namelijk keuze uit behoorlijk wat spots, waar je er drie van uit mag kiezen. Natuurlijk zijn er favoriete plekken die aangeraden worden door de gids. De gehele dag word je meegenomen op de boot en wordt het eten verzorgd, wat natuurlijk weer heerlijk is. Het is een intensieve, maar tegelijkertijd een ontspannen dag die je niet snel zult vergeten!


Ruteng

Wanneer je van Labuan Bajo richting het oosten gaat, kom je na ongeveer 4 uur rijden aan in Ruteng. Deze plek staat bekend om twee bezienswaardigheden: De indrukwekkende Spider Web Rice Fields en Wae Rebo Village, één van de traditionele dorpen op Flores die nog bewoond wordt door het Manggarai volk. Op deze plek leven de mensen op een manier die wij in Europa al lang niet meer kennen. De ronde huizen zijn gemaakt van hout en riet en de mensen hebben alleen datgeen wat echt nodig is. In het midden van het dorp zijn voorvaderen begraven.


De Spider Web Rice Fields liggen een half uur rijden van Ruteng. Het beste is om dit met de scooter te doen. Je huurt zo'n scooter in het dorp voor een klein prijsje en zo heb je de vrijheid onderweg te stoppen waar je wilt. Aangeraden wordt om de rijstvelden in de ochtend te bezoeken, omdat het meestal in de middag wat slechter weer wordt. Dit heb ik ook mogen ervaren, de dagen dat ik er was heeft het in de middag alleen maar geregend!


Bajawa

Na een korte stop in Ruteng (langer dan twee dagen hoef je er niet te zijn) kun je door naar bergdorpje Bajawa, wat wederom zo'n 4 uur rijden is. In Bajawa heb je meerdere spots die interessant zijn. Je kunt hiervoor een tour boeken, wat ik ook heb gedaan. Je wordt hiervoor wel midden in de nacht opgehaald, houd hier dus rekening mee! De eerste stop is Wolo Bobo Hill, een uitzichtpunt om de mooie omgeving met zonsopgang te bewonderen. Wanneer je het pad volgt heb je aan de andere kant ook uitzicht op de Inerie berg, prachtig!

Hierna word je meegenomen naar de drie traditionele dorpjes: Luba, Bena en Tololela. Ook hier ga je voor je gevoel ver terug in de tijd. De mensen hebben hier geen beschikking over elektriciteit, laat staan moderne apparatuur. Alles wordt nog met de hand gemaakt en dat laten ze maar al te graag zien. Je ziet iedereen dan ook bezig met hun eigen ding, op hun eigen tempo.


Ook is er een schooltje in één van de dorpjes. Op het moment dat we daar op bezoek waren, hadden de kinderen net pauze. Iedereen deed zijn eigen ding: sommigen bleven daar wat eten, sommigen gingen naar huis. Veel kinderen bleven voetballen (op blote voeten) of maakten muziek met een aantal docenten. Het zag er allemaal erg gemoedelijk uit!

De gids heeft onwijs veel informatie over deze gemeenschap, wat het bezoek nog interessanter maakt.


De laatste stop van de tour is de Malanage Hot Springs. Het ligt midden in de natuur en heeft wat bijzonders. Het water is lekker warm, maar doordat er ook water stroomt vanaf de Wae Roa waterval voel je er ook een koude stroom doorheen. Heel bijzonder om te voelen en een perfect ontspannen einde van een mooie dag!


Kelimutu vulkaan

De laatste plek van Flores alweer die ik jullie ten zeerste aan kan raden! Je kunt nog verder ten oosten van Flores (wat ook prachtig blijkt te zijn), maar mijn week zat er bijna op. Ik kan wel zeggen dat ik met een letterlijk én figuurlijk hoogtepunt ben geëindigd! Deze vulkaan is namelijk erg bijzonder: Het heeft drie verschillende kratermeren die gedurende de dag van kleur veranderen. De kleuren die je ziet, zijn ook bijna ongeloofwaardig, zo bijzonder! Als je de vulkaan wilt beklimmen voor zonsopgang is het wel aan te raden om in Moni te verblijven. Dit is een dorpje dat aan de voet van de vulkaan ligt. Van Bajawa naar Moni rijd je er ongeveer 5 uur op. Vanaf Moni is het nog 12 kilometer naar de vulkaan en hier kun je het beste naar toe met een scooter. Als je mazzel hebt is het helder en kun je (als je even tussendoor stopt) een hemel zien met onwijs veel sterren!

En waarom wil je dit met zonsopgang doen? Heel simpel, omdat je dan wat mij betreft de meest prachtige zonsopgang ooit zult zien! Want zeg nou zelf, hier wil je toch heen?!













77 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page